Je faktom :

že naša spoločnosť je veľmi chorá (napr: len na Slovensku trpí alergiou 1,5 miliónov ľudí)

 

- že existuje 210.000 druhov liekov a z nich len 26, slovom  dvadsaťšesť  kusov je nepostrádateľých, a týchto len 9 je životne dôležitých!

- že ročne skonzumujeme  60 kg umelých látok (konzervačné látky, stužujúce  látky, farbivá atď. )

- že tieto nepotrebné, škodlivé či dokonca jedovaté látky nemôžu byť vždy vylúčené, takže sa musia niekde usadiť a spôsobujú prekyslenie organizmu

- že prekyslenie vo veľkej, veľmi veľkej miere prispieva k rôznym ochoreniam, ako  problémy srdečného a nervového systému, nádorové ochorenia, cukrovka, vysoký krvný  tlak, poruchy krvného obehu, chronická únava... atď. )

 

Prečo riasy?

Máte o riasach jasno? Sú to pre vás len nejaké slizké, zelené rastlinky, čo a pri správnej príprave vás navyše obohatia aj o lákavý gurmánsky zážitok.

Tak ako u nás mrkva či petržlen, v Japonsku sú „záhradnou“ zeleninou práve morské riasy. Ostrovania a prímorské národy ich jedávali už pred stáročiami, k nám si nach

 

ádzajú cestu až teraz.

Možno ste o nich už počuli. Nie sú to len zelené, slizké rastlinky, čo sa pri kúpaní v mori upínajú okolo nôh. To, čo možno neviete, je fakt, že sú mimoriadne výživné. Mikroriasy existujú 3,5 miliárd rokov  na Zemi a prežili všetko. Sú najodolnejšie živé organizmy.  Obsahujú esencie prírody.

 


Sú ich tisíce, menšie, väčšie, okrúhle, špirálovité, prospešné a jedovaté. Ale sú medzi nimi dve, ktoré sú schopné zachrániť ľudí pred civilizačnými ochoreniami. Tieto dve sú Spirulina platensis a Chlorella vulgaris. Zapamätajme si ich mená!

To, že ľudia konzumujú mikroriasy, vôbec nie je novodobá záležitosť. Naši predchodcovia, žijúci pred viac tisíc rokmi, rôzne africké a ázijské spoločenstvá,  majovia, Aztékovia a veľa ďalších inštinktívne pravidelne konzumovali riasy. Význam týchto dvoch mikrorias v krátkosti:
 

Spirulina

Modrozelená riasa spirulina je vysoko hodnotná koncentrovaná potravina s podivuhodnou veľkou ponukou koncentrovaných živín. Vyznačuje sa obsahom bielkovín okolo 60% a mäkkých bunečných stien.
Jej polysacharidy a pigmenty aktivujú početné imunitné bunky. Inak ako u vláknitej rastlinnej celulózy je jej biologicky kompletná bielkovina, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny (bielkovinové stavebné kamene) v správnom pomere, strávená v priebehu jednej hodiny, prášok dokonca za pol hodiny. Spirulina sa preto hodí pre všetky osoby s oslabenou imunitou.

    Riasy rastúce na vodných plochách subtropických slaných jazier vskutku zvláštnym spôsobom ukladajú slnečné svetlo. Obsahujú preto tiež veľa kartenoidov, ktoré pôsobia proti oxidácii, a tým ako prevencia proti rakovine. Ich obsah beta-kartenoidov je najvyšší z potravín vôbec a je niekoľkonásobne vyšší ako v karotke.

Je jedinečným nositeľom svetla a navyše je živou potravinou, lebo šetrným postupom sušenia zostávajú zachované všetky životné sily vrátane kyslíka, biokatalyzátorov (enzýmov) a častíc slnečného svetla.

  Spirulina obsahuje hodnotné esenciálne mastné kyseliny, ktoré regenerujú bunky a bránia zápalom, medzi nimi dokonca vzácnu gama-linolovú kyselinu, ktorá sa vyskytuje v materskom mlieku, a to v pozoruhodnom množstve 110mg na polievkovú lyžicu spirulinovej múčky.

  Táto riasa poskytuje vitamín E, mnoho B-vitamínov vrátane všetkých „vitamínov proti stresu“ a dokonca vysoký podiel B-12, dokonca viac ako v rybách, vajci či mäse. Štyri gramy spiruliny zaručujú doporučený prísun tohto vitamínu na deň.

  Z hodnotných minerálov sa v spiruline vyskytuje železo dôležité pre krvotvorbu i imunitný systém. Tiež sa v nej nachádza zinok, ktorý je dôležitý pre tvorbu T-buniek v thymuse a pre tvorbu genetického materiálu. Veľmi pozoruhodný je zástup enzýmov a pigmentov posilňujúcich imunitný systém, medzi nimi predovšetkým detoxikačne pôsobiaci pigment fykozyan.

 

Spirulina sa tiež stará o alkalické prostredie v tele a viaže na seba ťažké kovy z tráviaceho traktu a orgánov. Tieto vlastnosti sú dnes žiadané, lebo v dôsledku výživových chýb, jedov zo životného prostredia a trvalého stresu trpí stále viac ľudí prekysleným telesným prostredím. Profesor Hiroši Nakamura preto odporúča modrozelenú riasu, aby sa odbúravala úroveň kyselín v tele. Tiež Dr. Hiroši Watarai charakterizuje spirulinu s hodnotou pH od 9 do 11 ako silno alkalickú a teda znižujúcu prekyslenosť tela.

  Každý deň vstrebávame malé množstvá ťažkých kovov, najmä ortuti, hliníka, kadmia či uránu. Tiež ľudia s amalgámom v zuboch prehĺtajú svoju každodennú dávku ortuti. Niekoľko japonských štúdií ukázalo, že spirulina je schopná detoxikovať obličky od toxínov, prípadne vylúčiť škodlivé látky. Jej úžitok pre zdravie akoby nemalo hraníc. Veľa pokusov na ľuďoch i zvieratách demonštruje, že imunitu posilňujúca modrozelená riasa už v malých dávkach pozitívne pôsobí na telesné zdravie.

  Niekoľko štúdií predovšetkým na amerických a ázijských univerzitách demonštruje, že extrakty zo spiruliny redukujú rakovinové nádory, v priebehu štyroch týždňov odstraňujú anémie, potlačujú alergie a chránia proti rádioaktívnemu žiareniu. Päť gramov spiruliny za deň znížilo na polovicu rádioaktivitu v moči stovkám černobyľských detí, a to v priebehu 3 týždňov.

Spirulina detoxikuje a regeneruje pečeň a obličky a pôsobí pozitívne na cukrovku, obezitu, hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak. Extrakty zo spiruliny sa preukázali ako obdivuhodne efektívne proti hepatitíde, cirhóze pečene, zápalom žalúdka a črevnej sliznice, proti očným chorobám a zárodkom ochorení všetkého druhu. Ich účinnosť sa dá preukázať aj proti vírusu HIV. Najmä staršie osoby a ľudia s oslabenou imunitou, rekonvalescenti, ale aj tehotné ženy a deti môžu profitovať z tejto zázračnej riasy.

 

Zásobuje organizmus všetkými potrebnými látkami – obsahuje až 4000 (áno, štyritisíc!) vitálnych látok

 


Chlorella

Chlorella – najprebádanejšia potravina
Jedna z najdlhšie žijúcich a dokonalých organizmov na našej planéte – Chlorella vulgaris – je jednobunková sladkovodná zelená riasa, označovaná tiež za kráľovnú rias. Fenomenálne široké spektrum ozdravovacích a zdravie udržujúcich vlastností chlorelly fascinuje vedcov, profesionálnych zdravotníkov, ako aj laickú verejnosť už od počiatku, čo ich prvýkrát spoznali v 60. rokoch minulého storočia.

Pôvodne sa chlorella uctievala pre jej potenciál poskytnúť bohatý vysokokvalitný zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov. Pri narušení jej pevnej bunkovej steny je nesmiernym zdrojom koncentrovaných živín. Uveďme si niekoľko názorných príkladov: Koncentrácia bielkovín je vyššia ako v sójových bôboch, obsahom beta-karoténu prevyšuje karotku až 10-krát, vo vitamíne B12 – čo je v rastlinnej ríši neobvyklé – jasne vedie nad hovädzím mäsom (teda je veľmi vhodná i pre vegetariánov) a množstvom železa prevyšuje pivné kvasnice a hovädziu pečeň. Navyše je zásadotvorná, čo je samo osebe pre väčšinu ľudí s prekyslením útrob veľmi užitočná vec.

Tento jedinečný organizmus sa po celú dobu svojej existencie prispôsoboval životným podmienkam. Vďaka tomuto vývoju, ktorý trval miliardy rokov, si riasa vytvorila rad obranných látok, ktoré je schopná odovzdať nášmu telu v tej najčistejšej a najprijateľnejšej podobe. Doteraz sú známe štyri jedinečné látky: sporopollein, chlorellin, CGF a rastlinné farbivo chlorofyl.

Chlorella zvyšuje imunitu nastolením zdravej činnosti čreva
Dve zložky normalizujú užitočnú mikroflóru a pomáhajú udržať črevo čisté:

Chlorofyl pôsobí ako dezinfekčný prostriedok a prírodné antibiotikum, chlorellin špecificky inhibuje iba rast patogénnych mikroorganizmov.

Celulózová bunková stena so sporopolleinom sú jedinečné. Nevratne viažu na seba toxické látky, ktoré prirodzenou cestou odchádzajú z tela von. CGF pôsobí silne probioticky (urýchľuje rast laktobacilov) a súčasne stimuluje opravu poškodeného črevného tkaniva.

 

Neuveriteľným množstvom chlorofylu víťazí nad žihľavou či brokolicou a nad všetkými doteraz skúmanými zelenými riasami. Obsahuje ho vôbec najviac z rastlín (odtiaľ pochádza aj jej výstižný názov Chlorella), ktorý fantasticky hojí všetky zápaly v tele – už po dvoch mesiacoch napr. významne potlačí paradontitídu, ak sa pravidelne žuje. Chlorofyl je však nielen bezpečný dezinfekčný prostriedok pôsobiaci v ľudskom tele. V dostatočnom množstve dokáže okrem paralyzovania a odstránenia škodlivých baktérií, plesní a kvasiniek rovnako podporiť tvorbu červených krviniek a riadnu funkciu srdca. A ako jediná obsahuje Chlorella tzv. rastový faktor CGF, čo je najviac vitalizujúca látka v prírode (extrakt sa užíva napríklad po operáciách, úrazoch, pri únavovom syndróme, atď.) Zistilo sa, že ak sa chlorella užíva pravidelne, CGF pomáha pri oprave poškodeného genetického materiálu v ľudských bunkách, čím ochraňuje organizmus pred degeneratívnymi chorobami vrátane rakoviny a spomaľuje proces starnutia.

Je zaujímavé, že vďaka potravinovému výskumu predovšetkým v Japonsku a USA je to najviac prebádaná potravina na svete – viac než napríklad mrkva. V Japonsku chlorellu užíva denne pravidelne v tabletkovej forme viac ako 7 miliónov ľudí! A ďalšie desiatky miliónov v špagetách či v zmrzline a v stovkách iných potravín. Za užívanie chlorelly sa zasadzujú prestížne svetové zdravotnícke a výživové inštitúcie, jej ozdravovacie a detoxikačné účinky potvrdzujú mnohé významné vedecké štúdie. Je vhodná pre každého, kto vie premýšľať dopredu, kto sa chce preventívne chrániť pred striehnucimi chorobami.

                                                                                                              (Katarína Horáková)

Dodáva telu inak chýbajúce látky a tým mu pomáha v upevňovaní zdravia. Najlepšie pracuje v kombinácii so správnou životosprávou. Chlorella nahrádza nedostatok zelených častí rastlín v potrave, upevňuje črevné vylučovanie, pomáha urýchľovať obnovu tkanív. Je cenným zdrojom železa, horčíka a vápnika. To sú príklady účinku, ktoré sú žiadúce u drvivej väčšiny populácie.

(B.JENSEN)



Chlorella obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín (základy proteínov). Jej obsah aminokyselín je porovnateľný s proteínmi odvodenými od živočíšnych s tou výnimkou, že má nepatrne menej methionínu. Obsahuje impozantné množstvo vitamínu C, betakaroténu, vitamínov B1, B2, B6, B12, niacínu, kyseliny pantoténovej, kyseliny listovej, boitínu, cholínu, vitamínu E a vitamínu K. Je významným zdrojom minerálov.
Obsahuje nenasýtené mastne kyseliny a CGF.

(D. STEENBLOCK)



Chlorella a imunita

Mnoho publikovaných vedeckých prác dokázalo stimuláciu imunitného systému ako riasou samotnou, tak použitím jej derivátov. Chlorella cez interferón stimuluje prácu makrofágov, ktoré sú aktívne proti rakovinovým bunkám, cudzím proteínom a niektorým chemikáliám. Pokusy dokázali stimuláciu niektorých lymfocytov i zvýšenú odolnosť proti chrípkovému vírusu.

Prieskum odolnosti imunitného systému proti chrípkovému vírusu bol prevedený na skupine asi 1000 japonských námorníkov v roku 1971. Zhruba polovica mužov dostávala dva gramy chlorelly denne, druhá polovica žiadnu. Ku koncu trojmesačnej plavby prekonala neošetrovaná skupina námorníkov o 41% viac chrípkových ochorení, než skupina, ktorá konzumovala chlorellu.

Vysoký obsah antioxidantov, predovšetkým betakaroténu, ochraňuje i imunitný systém pred poškodením voľnými radikálmi.

(W.H.LEE, M. ROSENBAUM)



Chlorella a pečeň

Výskumami bolo zistené, že používanie chlorelly ako krmiva pre krysy zabránilo gangréne týchto zvierat. Táto schopnosť bolo prisúdená spolupôsobeniu kyseliny thiaminovej, vitamínu E a zatiaľ neidentifikovateľnej substancii (Schwarzov faktor 3). Ukázalo sa, že chlorella zároveň funguje ako ochranca pečene pred toxickým poškodením ethioninom. Ethionin je droga, ktorá vyvoláva poškodenie pečene jej stučnením podobne ako poškodenie vyvolané podvýživou.

(D. STEENBLOCK)



V roku 1975 japonskí výskumníci publikovali článok, ktorý dokladoval, že chlorella zaradená do jedálnička  znižuje ako cholesterol v krvi tak i cholesterol v pečeni. To bol výslovný účinok chlorelly na činnosť pečene. Chlorella chráni toxínmi zaťaženú, stučnenú a minerálne deficitnú pečeň kombináciou týchto metód: 1) jej chlorofyl čistí a zmierňuje podráždenie tkanív v črevách a pomáha vytvárať obsah hemoglobínu v krvi 2) chlorella stimuluje lepšiu funkciu čriev a zlepšuje črevné vylučovanie, ako sa o tom zmieňujú lekárske štúdie z Japonska a USA. Lepšia činnosť čriev spôsobí to, že odvádza viac cholesterolu a tuku v trávenine miesto toho, aby im dovolila absorbovať sa do krvného obehu, kde môžu spôsobiť mnoho problémov. Vysoký obsah DNA/RNA u chlorelly  priamo stimuluje tkanivo pečene vo svojej obnove a bunkovej úrovni. Čistý krvný obeh, bohatý na okysličené červené krvinky, je základom silnej obrany proti chorobám. Čistiaca aktivita pôsobením riasy Chlorella u vylučovacích orgánov a pečene pomáha udržovať krv čistú. Takto čistá krv odvádza metabolity z buniek a tkanív. Verím, že tvorba a ukladanie metabolitov (odpadu, splodín pri metabolizme) v neaktívnych telových orgánoch je práve tak nebezpečné, ako vystaviť telo znečistenému vzduchu a vode, živinovo deficitnej potrave a pôsobeniu chemikálií.

(B.JENSEN)



Chlorella a krvný obeh

Molekula chlorofylu je veľmi podobná molekule hemoglobínu v krvi. Obsah chlorofylu v chlorelle je veľmi dôležitý, pretože významne prispieva k vplyvu chlorelly na organizmus. Jedným z príkladov je stimulácia tvorby červených krviniek. Dvaja vedci z Liverpool University urobili niekoľko pokusov na laboratórnych zvieratách. V jednej štúdii dostávali anemické králiky odlišnú dávku chlorofylu (rafinovaný alebo čerstvý). Králiky boli schopné premeniť chlorofyl na hemoglobín a tým zabrániť anémii. Akokoľvek k reakcii došlo pri oboch typoch chlorofylu, percento premeny bolo vyššie v prípade, keď bol použitý čerstvý chlorofyl.

(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)



Chlorella a ďasná

V roku 1941 Dr. S. L. Goldberg popísal liečbu 300 pacientov trpiacich pyorheou (krvácanie ďasien, vypadávanie zubov), s nevýznamným zlepšením. Vincentova stomatitída, infekcia ďasien, ktoré sú spôsobené nedostatkom vitamínu C, sa najčastejšie prihodí ľuďom trpiacim stresom. Testovala sa jej liečba chlorofylom. Goldberg si všimol,že výsledkom použitia, bolo spevnenie ďasien okolo zubov, ustalo krvácanie ďasien a poškodené tkanivo bolo nahradené novým.

(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)

 

 

Ako dokazujú laboratórne rozbory – je u Chlorelly bežná hladina RNA 3% a DNA 0,3%, čo robí chlorellu jednou z najbohatších potravín, čo do obsahu nukleových kyselín.

Pravidelná konzumácia chlorelly pomáha pri obnove poškodeného genetického materiálu ľudských buniek, chráni naše zdravie a spomaľuje proces starnutia. Ak sú naše nukleové kyseliny dobre obnovené a schopné výkonne fungovať, tak sa naše telo zbavuje toxínov a choroby sa nám vyhnú. Bunky sú schopné samo obnovy a celková telesná vitalita sa zvýši... Chlorella prevyšuje konzervované sardinky v obsahu nukleových kyselín päťkrát.

(B. JENSEN)



Chlorella a degeneratívne zmeny

Naše potraviny sú stále viac vystavené vplyvu hydrokarbónov, obsiahnutých v insekticídoch a herbicídoch. Schopnosť Chlorelly odstraňovať z nášho tela škodlivé látky skôr než spôsobia rakovinu a iné degeneratívne ochorenia, ju predurčuje k tomu, aby sa stala súčasťou nášho
Každodenného jedálnička. Chlorella pomáha pri liečbe nádorov, AIDS, Epstein-Baarovho vírusu a iných chronických vírusových ochorení a je zvlášť účinná pri prevencii degeneratívnych ochorení spojených s procesom starnutia.

(D. STEENBLOCK)



Chlorella a liečenie

Chlorella obsahuje najviac chlorofylu zo všetkých rastlín na svete – od 1,7% do 7%. Dr. Burgi vypracoval prvotinu o zavedení chlorofylu do medicíny. Použil chlorofylové preparáty pod názvom Chlorosan k liečbe poranení. V roku 1930 Rollet a Burgi po prvýkrát demonštrovali, že extrakty zo zelených rastlín mali stimulačné účinky v raste tkanív.

Vo veľmi rozsiahlej štúdii Smith a Livingston liečenie 1372 experimentálne spôsobených poranení a rán súdobou aplikáciou sedemnástich medicínskych preparátov. Zo všetkých sledovaných preparátov iba chlorofylové preparáty preukázali zhodne štatisticky dôkazné pozitívne výsledky. V ďalšej štúdii Dr. Smith dokázal, že chlorofyl v koncentrácii medzi 0,05 – 0,5% v tkanivách kultúr vyvolal „skoro bezprostrednú rastovú odpoveď“ fibroblastov – buniek, ktoré telo používa na obnovu tkanív.

(D. STEENBLOCK)



Začiatkom päťdesiatych rokov z extraktu Chlorelly bola separovaná zložka, ktorá bola nazvaná Chlorella Growth Factor (CGF), pretože spôsobila, že laktobacilus v kultúrnom médiu rástol o 400% viac oproti normálu. Bolo dokázané, že podávanie chlorelly deťom a mladým zvieratám, že pridanie chlorelly do diéty spôsobuje nárast hmotnosti a výšky. Schopnosť podporovať rast u mláďat sa zjavne vzťahuje k schopnosti Chlorelly stimulovať liečebný proces v tele a pracovať proti mnohým ochoreniam.

(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)



Chlorofyl alebo jeho deriváty ovplyvňujú rast baktérií a zvierat, metabolizmus a dýchanie, stimulujú tvorbu erytrocytov, ovplyvňujú výživu, syntézu vitamínov v rastlinách, aktivitu hormónov, pôsobia na nádory, anémiu, artériosklerózu, vysoký krvný tlak a iné ochorenia.

(D. STEENBLOCK)

 

Chlorella  a tráviaca sústava

Črevná detoxikácia a zdravie čriev je doménou chlorelly. Materiál z bunkových stien je obsiahnutý v produktoch z chlorelly, jeho dôležitosť spočíva vo vplyve na trávenie. Má schopnosť zlepšovať funkciu čriev, stimuluje rast aerobných prospešných baktérií, absorbuje jedy obsiahnuté v črevách a podporuje normálnu peristaltiku. Tento normálny pohyb je prevenciou proti zápche a tiež hrá úlohu pri zabránení reabsorbcii toxínov zo stolice do krvného obehu.

(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)

 

U chlorelly existujú 4 zložky, ktoré urýchľujú proces črevného vyprázdňovania – prečisťovanie a proces detoxikácie. Sú to: chlorofyl, CGF, bielkovina, vláknina. Pracujú v súlade a tak čistia tlsté črevo. Chlorofyl z chlorelly je najsilnejší čistiaci prostriedok, ktorý bol v prírode nájdený. Ak začne detoxikovať črevá, tiež detoxikujeme pečeň a cievny systém, „kŕmi“ prospešnú mikroflóru a upokojuje podráždené tkanivo črevnej steny. CGF urýchľuje uzdravovanie črevnej sliznice. Zatiaľ čo bielkovina Chlorelly je bezprostredne schopná obnovovať a budovať poškodené tkanivá RNA (v Chlorelle sa dosť vyskytujúca) urýchľuje uzdravovací proces.

(B. JENSEN)



Chlorella Growth Factor – CGF

Je skratkou z anglického Chlorella Growth Factor, čo znamená Chlorella rastový faktor. Ide o najúčinnejšiu zložku riasy, získanú vodným výluhom. Tento výťažok obsahuje voľné aminokyseliny, vitamíny, minerálne a iné priaznivé látky, a z nich niektoré neboli stále vedcami identifikované.
Zistené účinky CGF sú však pozoruhodné. Podporuje regeneráciu tkanív, predovšetkým delenie a rast buniek. V detstve dokonca zrýchľuje celkový rast a vývoj organizmu. Posilňuje schopnosť likvidovať cudzorodé baktérie a má pozitívny vplyv na celkovú obranyschopnosť ľudského tela. Celkovo môžeme povedať, že CGF má úžasnú schopnosť liečiť ľudské telo.

Posilnenie ľudskej imunity
CGF svojím pôsobením na ľudský organizmus stimuluje tvorbu bielych krviniek a ich zvýšenú aktivitu proti cudzorodým látkam. Týmto spôsobom prirodzene zvyšuje obranyschopnosť ľudského tela bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, pretože CGF iba umožňuje nášmu telu lepšie využiť svoje prirodzené schopnosti. Dokonca ide pri aplikácii CGF dosiahnuť výborných účinkov pri prevencii nádorových ochorení, lebo rastie odolnosť tela proti rakovinotvorným bunkám. Pri pravidelnom užívaní CGF je dosahovanie lepších výsledkov i pri samotnom liečení týchto ochorení.

Zlepšená regenerácia
- významne zvyšuje schopnosť delenia a rastu samotných buniek, takže je vhodným prípravkom pre regeneráciu tela po liečebnom zákroku akýmkoľvek žiarením, ďalej sa významne uplatňuje pri liečení ochorení kože, predovšetkým ekzémov, popálenín, vredov a iných zle sa hojacich rán. Úspešne je tiež CGF používaný pri povrchovom ošetrení rán, kedy dochádza k ich rýchlejšiemu zaceleniu. V detstve môže byť CGF požitý pre zlepšenie a celkové urýchlenie rastu.

Úprava zažívania
- CGF je tiež vhodným dietetikom, pretože priaznivo ovplyvňuje zloženie črevnej mikroflóry. Napríklad baktérie, ktoré sídlia v žalúdku, kde pomáhajú so spracovaním potravy (Lactobacily), sa po použití CGF rozmnožujú štyrikrát rýchlejšie než v bežných podmienkach. Vďaka tomu sú živiny prijímané v potrave lepšie spracované a strávené.

Použitá literatúra:

1. Dr. Bernard Jensen, D.O., Ph.D.: Chlorella, Jewel of the Far East
2. Dr. David Steenblock, BS., M.Sc.,D.O.: Chlorella - Natural Medicine Algae
3. William H. Lee, R.Ph., Michael Rosenbaum, M.D.
4. Chlorella, Special Edition of Health World Magazine 1989

5. Katarína Horáková: Varovné signály tela

 

 

 

Nasledujúci zoznam sa oplatí preštudovať, lebo tieto malé živé tvory sa ukázali byť prospešnými pri:
 

  • alergiách

  • astme

  • bolestiach  hlavy

  • cukrovke

  • depresii

  • infekciách

  • kĺbových ochoreniach, dne

  • liečení radiácie

  • napomáhaní plnohodnotného stravovania športovcov aj vegetariánov

  • nádorových ochoreniach                                         

  • náladovosti

  • neplodnosti

  • odstránení migrény

  • odstránení psoriázy

  • odstránení refluxu

  • osteoporóze

  • plesniach, mykózach

  • pocitoch úzkosti

  • poruchách spánku 

  • posilnení imunity

  • pri HIV-1

  • Sclerosis Multiplex

  • spomalení starnutí buniek

  • tlmení bolesti

  • tráviacich problémoch

  • únave

  • vredoch, aj žalúdočných

  • vstrebávaní císt

  • zápaloch

  • zápche

  • zlepšení činnosti zmyslových orgánov  

  • zlepšení funkcií obličiek

  • zlepšení koncentrácie

  • zmiernení príznakov hyperaktivity

  • znížení hladiny cholesterolu

  • znižovaní horúčky

  • znižovaní váhy

  • zúžení ciev, predchádzaní trombov

  • zvyšovaní počtu bielych aj červených krviniek

  • krásnom omladení!

 

 

Tak ako, dali by ste im šancu aj Vy?!